Eskabee te gast op het congres van SD Europe in het Zweedse Malmö

29.11.2016
Article 01 800x438 sd

Afgelopen weekend was Eskabee te gast op het congres van SD Europe in het Zweedse Malmö. We geven u graag het relaas van een bijzonder interessant weekend.

Malmö, de derde grootste stad van Zweden, heeft in de afgelopen decennia vooral bekendheid verworven als thuisbasis van een van Zwedens beste voetbalploegen, meer zelfs: de club Malmö FF won in het verleden de meeste nationale prijzen en is de enige Scandinavische ploeg die ooit de finale van de Champions League (toen nog Europacup I) haalde. Het grote uithangbord is Zlatan Ibrahimovic, die hier ooit zijn loopbaan startte en beloofde om terug te keren in de nadagen van zijn carrière.

Maar Malmö is meer dan zomaar een succesvolle voetbalclub: de vereniging gebruikt het principe van ‘one fan, one vote’ voor de duizenden leden die jaarlijks moeten stemmen over de grote beslissingen die de club moet nemen op financieel en structureel gebied. Het gaat hier dus om een democratisch bestuurde voetbalclub die bewijst dat zelf op de allerhoogste niveaus zulk een structuur perfect mogelijk is. Deze vorm van besturen is in de Scandinavische landen trouwens meer een regel dan een uitzondering aan het worden en heeft geleid tot successen en een grote opmars in toeschouwersaantallen.

Reeds vrijdagavond startte een druk werkweekend met een workshop rond een duurzaam financieel beleid bij voetbalclubs, een elan dat ook werd voortgezet zaterdagochtend. Tegen het middaguur was de hele delegatie compleet en kon SD Europe vertegenwoordigers uit maar liefst 15 Europese landen verwelkomen. De namiddag werd afgetrapt met een passioneel betoog rond gemeenschapswerk bij voetbalploegen door de community officer van FC United of Manchester, dat op dit vlak het voorbeeld bij uitstek is dankzij de tomeloze inzet voor de daklozen, kansarme gezinnen, schoolkinderen, enzovoort in Manchester. De dag werd afgesloten met een terugblik en evaluatie van het lopende “Clubs and Supporters for better governance in football”-project, dat gefinancierd wordt door het Erasmus+ programma van de EU en de UEFA. Daarna werden de aanwezigen getrakteerd op een exclusieve rondleiding in het Swedbank Stadion, dat werd gebouwd in 2007 en een knap staaltje architectuur is.

Zondagochtend waren we te gast op een historische meeting. Voor de allereerste keer hield SD Europe een Algemene Vergadering voor zijn leden. De organisatie bestaat al sinds 2007, maar het heeft bijna tien jaar geduurd vooraleer de afsplitsing van het Britse Supporters Direct een juridisch feit is geworden. SD Europe zal dan ook voortaan volledig autonoom functioneren, al blijft het nauwe banden houden met Supporters Direct (dat zich terug volledig zal toeleggen op de UK). Het fan-owned football staat in continentaal Europa nog steeds in de kinderschoenen en het is belangrijk dat de focus van SD Europe zich nu integraal richt op het oude continent. Intussen hebben reeds 14 leden de statuten van SD Europe getekend en ook de vzw Eskabee 1935 is van plan deze ondertekening voor te leggen aan haar leden, zodat we bij de volgende Algemene Vergadering geaccepteerd worden als volwaardig lid.

Het eerste bestuur van SD Europe werd unaniem verkozen en zal bestaan uit voorzitter Diego Riva (van de Italiaanse fanorganisatie Supporters in Campo), Shay Golub (van de Israëlische organisatie Israfans), Sofia Bohlin (van het Zweedse Svenska Fotbollssupporterunionen) en Mike Derham (van Irish Supporters Network). Het bestuur wordt bewust om de drie jaar volledig herkozen om de continuïteit van de organisatie in ere te houden.

Na deze stemming kregen we nog een emotioneel betoog te horen omtrent het verleden en de toekomst van SD Europe, waarbij sommigen een krop in de keel kregen: fanparticipatie is de enige goede weg voor de toekomst van het Europese voetbal, maar de tegenstanders waarmee clubs moeten afrekenen zijn overal bijzonder zwaar. In ieder geval viert SD Europe volgend kalenderjaar zijn tienjarig bestaan en zijn er tal van activiteiten gepland over heel Europa, dus ook in Beveren.

Uiteraard maakten de huidige interim-bestuursleden en vaste medewerkers van SD Europe (Antonia Hagemann, Niamh O’Mahony, Stuart Dykes en Loukas Anastasiadis) ook tijd om individueel naar de problemen van onze club te luisteren: zij zijn zeer bezorgd over de huidige situatie van onze club op structureel vlak, maar maanden aan tot kalmte en geduld om zo te zoeken naar duurzame oplossingen in samenwerking met SD Europe. In januari zal Niamh O’Mahony alvast een weekend op bezoek zijn in onze gemeente om met het bestuur overleg te plegen. Allen wensten ze ons alvast van harte proficiat met de verwezenlijkingen die in de afgelopen vijf seizoenen zijn bereikt en toonden zich uitermate begripvol voor de penibele situatie. Het was alvast leuk om van gedachten te wisselen met clubs die gelijkaardige of zelfs nog ergere problemen kennen in hun thuisbasis. Een ding is zeker: we staan er niet alleen voor!

Concluderend wensen we nog te vragen aan onze fans om de werkzaamheden van SD Europe op de voet te blijven volgen online. Het is van kapitaal belang dat hun boodschap zoveel mogelijk mensen en ploegen in Europa bereikt. U kan SD Europe volgen op Facebook, Twitter en de website www.sdeurope.eu.

Vercauteren
Vanwynsberghe
Bouwwerkenpieters
Dena
Fitrama