Kristof Van Rumst op voetbalpensioen!

13.04.2017
Article 01 800x295 van rumst

Komende zondag neemt niet alleen YB SK Beveren, maar het Wase voetbal in het algemeen, afscheid van een icoon die meer dan 20 jaar lang het mooie weer maakte in het provinciale en nationale voetbal. Op 39-jarige leeftijd hangt verdediger Kristof Van Rumst (behoudens verlies tegen Belsele) de schoenen aan de haak.

Bijna 40 lentes heeft de jongste van de broers Van Rumst bereikt, maar dat zou je de linkspoot allerminst nageven. Zowel op als naast het veld is Kristof nog steeds gedreven als een jonge snaak. Bij fysieke trainingen loopt de Beverenaar steevast in de voorste regionen, vaak met de jongere ploegmaats puffend en zwetend in zijn kielzog. En wanneer Kristof dan toch eens leed aan een kwaaltje, was hij maar al te vaak langs de kant te vinden (door weer en wind) om zijn ploeggenoten aan te sporen scherp te trainen.

Het heeft altijd in Kristof gezeten, de vastberadenheid en passie als voetballer. Bij de jeugd van KSK Beveren startte hij al in 1984, lang voor de meeste van zijn huidige ploegmaats zelfs geboren werden, en maakte hij deel uit van een erg talentvolle lichting. Als sterkhouder had hij eigenlijk een pak meer en vooral sneller kansen moeten krijgen in het eerste elftal van de toenmalige eersteklasser, maar daarop wachten zinde Kristof (misschien ook wel terecht) niet echt waardoor hij in 1996 koos voor het hyperambitieuze Red Star Haasdonk, een toenmalig Eerste Provincialer. Elke week zich meten met de harde kerels in het nationale en provinciale voetbal, dat was Van Rumst op het lijf geschreven.

Via Nieuwkerken, Temse en Kemzeke ging het in 2004 naar Sint-Gillis-Waas. Het werd een geslaagd huwelijk dat zeven seizoenen duurde. Dankzij de titel in Eerste Provinciale van 2006, mochten de blauwwitten met Kristof als vaste pion in de verdediging voor het eerst sinds 1968 weer strijden in de nationale divisies. Het zou alvast niet zijn laatste promotie worden want sinds Van Rumst in 2011 terug in het provinciale voetbal speelt, blijkt hij een garantie voor succes: in 2012, 2014, 2015 en (laten we hopen) 2017 promoveerde Kristof immers met respectievelijk Sint-Pauwels, Sinaai en tweemaal YB SK Beveren.

In 2014 keerde Kristof dus terug naar de Freethiel, waar hij tekende bij YB SK Beveren, de club waar zijn oudere broer Stefan uiteraard trainer is maar ook een club die ten tijde van zijn komst volledig in diggelen lag. Van Rumst heeft als speler en mens dan ook een niet te onderschatten invloed gehad op de remonte van de club naar Derde en binnenkort misschien wel Tweede Provinciale. Zijn passie en winnaarsmentaliteit mochten dan misschien wel niet altijd leiden tot goede relaties met de scheidsrechters, maar zorgden wel voor strijdlust én puntengewin. Niet zelden zagen we Kristof uit zijn krammen schieten bij mindere prestaties en dat moest ook wel met een jonge spelersgroep als de onze.

Maar Van Rumst was uiteraard meer dan een grote brok passie: hij beschikt over een bovengemiddelde techniek voor een verdediger, geeft moeiteloos crosses van op de eigen helft en pikt elk seizoen zijn doelpunten mee. Zijn eerste van het seizoen kwam er trouwens op het veld van Belsele, in de blessuretijd dan nog bij een 0-0 stand. Het was alsof hij zei: “ale, kzalle kik het dan maar doen e”. Puur op visie, balgevoel en doorzettingsvermogen slaagde Kristof er de afgelopen jaren zelfs meerdere malen in om schijnbaar zonder moeite de maat van drie à vier verdedigers te nemen, in noodgevallen uiteraard als de tijd begon te dringen. Zijn messcherpe tackles werden meermaals op applaus onthaald. Een sierlijke moderne verdediger dus, met de mentaliteit van een ouderwetse krijger.

De voetballer Kristof Van Rumst zal ongetwijfeld gemist worden bij YB SK Beveren, maar ook de mens Kristof Van Rumst (die we hopelijk nog veel gaan zien langs de zijlijn) heeft een diepe indruk nagelaten bij onze club. Zijn natuurlijke leiderschapskwaliteiten en gevoel voor sportiviteit en ethiek waren van bij het prille begin aanwezig. Hij zweepte meer dan eens de boel op bij mindere prestaties, beschermde zijn jongere ploegmaats door dik en dun maar liet het ook niet na om hen op hun plichten te wijzen. Het leverde Van Rumst niet voor niks de trofee voor Meest Verdienstelijke Speler op in 2015. Kristof vervangen zal nooit lukken, maar hopelijk zal de spelersgroep toch veel hebben opgestoken van de Nestor van de club.

Nog een keer knallen dus komende zondag en dan mag Kristof op een meer dan verdiend voetbalpensioen. Als speler wel te verstaan, want zijn passie en liefde voor het spelletje zullen de mensen nog vaak terugzien langs de zijlijn als supporter van YB SK Beveren en zijn grote liefde Royal Antwerp FC. Bedankt voor de mooie jaren Kristof en geniet ervan!

Vercauteren
Vanwynsberghe
Bouwwerkenpieters
Dena
Fitrama