Afscheid Tom Van Den Eede

16.04.2017
Article 01 800x444 van den eede

Vandaag kan YB SK Beveren afscheid nemen van een tijdperk in Derde en Vierde Provinciale door het behalen van de titel. Een tijdperk waarin kapitein Tom Van Den Eede zijn troepen leidde door slechte en goede tijden. De 35-jarige middenvelder liet ons afgelopen week weten dat hij in het komende seizoen niet meer als speler zal uitkomen voor onze club. We nemen vandaag dan ook afscheid van een waar Bevers monument!

We schrijven 3 maart 2011. Op een oefenveld van de Freethiel legt het pas gevormde YB SK Beveren een testwedstrijd in tegen het U19-elftal van HRS Haasdonk. De club wint met 2-0 voor meer dan 300 fans. Ene Tom Van Den Eede laat zich opmerken door zijn passie op het middenveld én weet dan al waar hij de komende jaren zal voetballen. Een karaktermens heeft een karakterploeg nodig, de logica zelve.

Maar al snel zouden Tom en de club de keerzijde van de medaille leren kennen. Voetbal is een harde sport en ondanks de wekelijkse honderden fans langs de zijlijn heeft de ploeg het moeilijk in de laagste divisie van ons land. De club eindigt troosteloos in de rechterkolom en heeft nood aan een nieuwe lichting. Maar na regen komt zonneschijn en een jaar later promoveert Eskabee naar Derde Provinciale. Een eerste hoogdag voor de inmiddels tot kapitein gepromoveerde Van Den Eede die voor altijd herinnerd zal blijven om die iconische foto op de Freethiel, waar Beveren dankzij een nipte zege tegen Overmere zekerheid kreeg omtrent een plekje in de eindronde. Als een echte leeuw voor de spionkop: het typeert de mens en de voetballer in onze kapitein.

De eindrondezege op Wippelgem leverde fenomenale taferelen op, maar ook een kater van jewelste. Het team was eigenlijk niet klaar voor een niveau hoger, maar dat kon niet gezegd worden van Tom Van Den Eede. Terwijl hij langzaam maar zeker de club zag uiteen brokkelen, speelde Tom met meer vechtlust en effectiviteit dan ooit tevoren: hij scoorde zeven doelpunten als verdedigende middenvelder bij de rode lantaarn en streed tot in de laatste minuut voor het behoud, tevergeefs.

In al die jaren moet Tom zo vaak gedacht hebben dat ons project gedoemd was om te mislukken, maar ondanks alles bleef zijn vertrouwen intact. Hij koos ervoor om mee te degraderen naar Vierde Provinciale en samen met het jong geweld te timmeren aan de weg terug. In het promotiejaar miste Tom dan ook maar een enkele wedstrijd en stond hij aan de aftrap van de finale eindrondematch op Rupelmonde. Een tweede promotie op drie jaar tijd dus en dit keer eentje waarop iedereen voorbereid was.

De concurrentie op het Beverse middenveld werd intussen een pak groter, maar de ervaren rot liet zich niet doen en knokte zich ook vorig seizoen opnieuw in de basis. Zijn doelpunt in blessuretijd op de openingsspeeldag vorig seizoen zorgde bij hemzelf en de supporters voor een enorme ontlading. Beveren was terug en sterker dan ooit! En Beveren had zijn kapitein nodig, meer dan ooit, want de extrasportieve kopzorgen wogen zwaar op de spelersgroep. Als één blok speelden onze leeuwen alle problemen uit de club met Tom op de voorste rij om de troepen op scherp te zetten. Bovendien werd Van Den Eede ook gehuldigd voor 100 wedstrijden in het eerste elftal, een unieke prestatie die de man uit Sint-Gillis-Waas ongetwijfeld een plekje zal opleveren in de Hall of Fame. Hij is dan ook een hoofdrolspeler in de beginjaren van ons prachtige verhaal, een verhaal waarvan niemand momenteel weet waar het zal eindigen.

We hadden Tom van harte een leuker einde als speler van Eskabee gewenst dit seizoen, maar een hardnekkige blessure houdt de kapitein nu al maanden aan de kant. Het gaf uiteraard hem wel de kans om zijn supporterstalenten te tonen, wat hij ook plichtsbewust deed bij praktisch alle wedstrijden. There's only one Van Den Eede, dat kan niemand ontkennen! Bedankt voor alles Tom, wij zullen je nooit vergeten!

Vercauteren
Vanwynsberghe
Bouwwerkenpieters
Dena
Fitrama